Историята на фенерите Maglite

Фенерите Maglite са създадени през 1979 година в Калифорния от Тони Маглика. Роден в Ню Йорк по време на Голямата депресия, той се връща в родната държава на майка си Хърватска, където е отгледан от нейното семейство. Тони напуска комунистическа Югославия след Втората Световна Война и се връща в Америка през 1950 гoдина. Той се възползва от уменията си като машиностроител. Тони говори малко английски, но бързо се адаптира към средата след като изпълнява множество дейности, когато пристига в Америка. Работи денонощно, но му е трудно да спести пари. Все пак успява да задели 125 долара, които са първоначална всноска за първия му струг. Така започва стремежът на Тони Маглика към Американската мечта: там в неговия магазин за машини в гараж в Лос Анджелис, той знаеше, че дните му като наемен работник са зад него. Най-сетне той се занимаваше със собствен бизнес.

Маглика започва с производство на прецизни части за промишлеността, космонафтиката и военните. Бързо изгражда репутация за качество, ефективност и изобретателност. Той създава Mag Instrument през 1974 година. По това време Маглика ясно демонстрира своите иновативни техники за намаляване на производствените разходи и повишаване на качеството. Той установява практичен стил на лидерство, както и основна бизнес философия за комбиниране на високо качество на всички продукти на Mag Instrument с ненадминато обслужване на клиентите.

С разрастването на компанията му, Тони Маглика насочва вниманието си към проектирането на ново, подобрено фенерче. Първоначалното му предназначение е за сектора на обществената безопасност. Фенерчето Maglite е представено през 1979 година. Често наричани „Произведения на изкуството, които работят“, фенерчетата Maglite и Mini Maglite са отличени от Японския институт по дизайн и от Музея за приложно изкуство в Германия. Фенерът Maglite е изложен в Музея за модерно изкуство в НюЙорк. Списанията Fortune и Money класираха продуктите на Mag Instrument сред първите 100 продукта, които „Америка прави най-добре“. През 1996 година The Wall Street Journal описва фенерчето Maglite като „Кадилака на фенерчетата“ и цитира тогавашния изпълнителен директор на Apple Computer Гилбърт Ф. Амелио, който казва, че иска Apple да бъде „по същество Maglite на компютрите“.

От 1979 година Mag Instrument правят невероятни, издръжливи фенерчета, които се превръщат в основен елемент за военните и правоприлагащите органи по целия свят. Всеки фенер Maglite е направен в Америка във фабриката в Онтарио, Калифорния, близо до Лос Анджелис. Със своето качество и надеждност Maglite променя индустрията за производство на фенери.